iSings nyhetsbrev nr 8

 


 

Därför gör konsten kroppen glad!

 

På senare år har allt fler forskare intresserat sig för musikens effekter på vår hälsa. Mycket intressant och spännande! Här är en länk till en artikel som är skriven av Inna Sevelius på uppdrag av forskning.se  Hon har gjort en bra sammanfattning av forskningen om kopplingen mellan sång och musik och hälsa.

https://www.forskning.se/2019/01/21/darfor-gor-konsten-kroppen-glad/


 

Vad skulle hända om du började
träna din röst?

 

Du tränar säkert din kropp – på gymmet, promenaden eller träningsrundan. Men din röst? Tränar du den på liknande sätt?

Vad skulle hända om du började träna din sångröst? Vad tror du? Skulle du märka någon skillnad? Skulle du få större omfång, skulle du orka hålla längre fraser, skulle rösten låta klarare?

Sätt ett eget mål, vad du vill uppnå och våga testa! Exempel: Sjung med iSing varje dag i två veckor och hör vad det gör med din röst. Hur känns det att komma till kören med rösten i trim? Prova!


 

Så här fungerar iSing

 

Professionella sångare har vältränade röster eftersom de sjunger ofta, i många fall varje dag. För att hålla en hög nivå måste de träna rösten. Många professionella sångare säger att de inte kan missa en enda dags sjungande – det hörs direkt på rösten. Tanken med iSing är att göra det lätt att träna. iSing är vårt gym. Tryck igång en ljudfil och sjung med våra sångpedagoger när de gör en uppsjungning.

iSing ska göra det så lätt det bara går att träna rösten så ofta du vill. Idag är det 3 sångpedagoger som har spelat in sina övningar. Du loggar in och klickar på Startsidan. Där hittar du uppsjungningar i 3 olika nivåer. Välj nivå efter din förmåga och din dagsform. Du kan sjunga med vilken pedagog du vill, oavsett vilket röstläge du har. Sjung med så länge det känns bekvämt. Välj en uppsjungning, klicka igång ljudfilen och sjung med.

Om du har tid och vill så kan du fortsätta med teknikövningar efter uppsjungningen. Gå till Teknikövningar, välj den typ av övning du vill göra, välj övning, klicka igång ljudfilen och sjung med.

Sjung ”lagom” länge. Om du t.ex. har haft ett uppehåll så ta det lugnt. Sjung hellre korta stunder i början, men sjung varje dag. Öka på sångpasset allt eftersom. Precis som när du tränar andra muskler. I början kanske 5 minuter räcker…

Om du har pyttelite tid en dag så välj Jogging i stället för uppsjungning. Det är mini-uppsjungningar på 4-7 minuter. Du får då åtminstone en kort sångstund vilket är bättre än inget. Sen förra nyhetsbrevet har vi lagt upp fler joggingar så gå in och upptäck!


 

Möt Maja Berndes – en iSing-sångare

I ett tidigare veckobrev hade vi med en text från Stina – iSings mesta användare. Det var ju jättekul att läsa om hennes musikliv; hur det ser ut hur och hur hon använder iSing. Vi blev nyfikna på er andra. Vi hörde av oss till Maja Berndes – en annan iSing-användare. Så här skriver hon:

Jag heter Maja Berndes och bor i Lerum där jag också växte upp. Jag lyckades även träffa min man Göran där, men sen tog vi oss till Umeå under studietiden så lite annat än Lerum har vi fått se. Vi har tre vuxna barn som alla nu jobbar eller studerar inom kulturbranchen.

Jag har väl alltid sjungit tror jag. I kulturskolan, eller musikskolan som det hette då, spelade jag flöjter av olika slag och från 11-års ålder var jag också med i barnkören där vi sjöng 2- eller 3-stämmigt. Som 15-åring åkte jag första gången på Chalmerskörens nyårsläger och intensivrepade in Mozarts requiem med orkester. Det var oförglömligt att stå i en hundramannakör och tillsammans ge sig hän i musiken!

På gymnasiet gick jag musiklinjen och förutom skolkören var jag också med i Symfoniska kören och Sångensemblen Amanda i Göteborg. När jag flyttade till Umeå fick jag fem fantastiska åt med Sångkraft, en mycket duktig kammarkör, och jag fick resa och tävla mycket med dem. Att tävla i körsång ger en extra nerv och gemenskap, återigen handlar det om att stå i en grupp som andas tillsammans och blir en enhet – det är magiskt.

Efter återkomsten till Lerum och Göteborg har jag sjungit i Sångensemblen Amanda, ja det är nu 27 år faktiskt. Amanda jobbar med scenisk körsång och blandar sång, instrumentalmusik, texter, koreografi, teater, kostym o ljus till alldeles unika föreställningar. Under dessa år har vi gjort en rad spännande produktioner och haft en stor publik.

Min vision med att sjungar är att få ge bort en gåva och beröra andra. Det är det bästa och finaste. Utöver det är det gemenskapen i att skapa och leverera något tillsammans.

iSing kom med perfekt timing till mig i en period i livet när jag inte längre kan räkna med att rösten bara finns där, utan den behöver både uppvärmning och träning för att hålla formen. Jag brukar sätta på iSing när jag kör bil eller tom när jag cyklade från jobbet en gång – fast det var rätt flåsigt! Det är kul att dra igång med Helenas uppsjungningar för hon får en att känna sig otroligt svängig! En extra bonus är när mina sångduktiga döttrar hänger på, då låter det riktigt bra!

Idag har vi i Amanda haft en väldigt rolig och lösgörande dag med Gregor Bergman, pianopedagog och kursledare för improvisationsteater och fått hans trygga ledning i sångimprovisation. Upp på scen, få reda på var man är, vilket språk, och sen kör man bara. Här är några bilder från sångimprovisationsövning med Gregor Bergman.


 

Samarbeten

 

iSing har startat nya samarbeten. Här är några exempel:

Happy Voices – ger många personer möjlighet att sjunga och det gillar vi. Gabriel Forss leder körer där alla får möjlighet att sjunga i kör. Och det är det många som vill! Gabriels körer är stora. De finns i Stockholm, Malmö och Göteborg. Nu under Corona-pandemin så kan resten av landets sångare också vara med eftersom Happy voices nu är en digital kör.

Jazz and Blues Academy – En arrangör av jazzkurser på somrarna, med bland annat solosång inom jazz. Christina Gustafsson, en av iSings sångpedagoger är kursansvarig och det är hög kvalité på den sångkursen, så den gillar vi skarpt.

Körförbundet – ger sångarna en röst! Körförbundet arbetar för sångare och vi har genomfört ett samarbete med dem för att ge vårt bidrag under Corona-pandemin.

Har du tips på andra organisationer som du tycker att vi borde samarbeta med så hör gärna av dig på mailen tips@ising.se.


 

Sångarpodden – 12 000 lyssnade avsnitt

 

Sångarpodden fortsätter att publicera samtal om sång. Vi har lyssnare över hela världen, många i USA, Frankrike, Norge och Tyskland. Otroligt kul!

Under hösten har 4 nya härliga avsnitt kommit ut. Jazzsångerskan Vivian Buczek berättar bl.a. om den senaste storsatsningen A womans voice. Tänk att få en hel show arrangerad för sig på uppdrag av Norrbotten big band….! Proffsiga musikal- och showsångerskan Sanna Martin med 25 år i branschen och lika många storproduktioner bakom sig, berättar om hur man lyckas som professionell sångerska. I det senaste avsnittet pratar vi livsåskådning, Bob Dylan och sång med stjärnskottet Isabella Lundgren. iSings egen sångpedagog Helena Rydh pratar bl.a. om att träna sin röst så där kommer en hel del tips för oss alla. In och lyssna!

Du hittar avsnitten bl.a. på Soundcloud, Podcast Player, Pod bean, Acast och dessutom på den egna webbsidan sangarpodden.se

Gå med i Facebookgruppen Sångarpodden så får du reda på när nästa avsnitt är publicerat + en massa annan bra information.

https://www.facebook.com/groups/2066825160040621/


 

Tack för att du är medlem i iSing

 

Vi är många som sjunger med iSing. Det är toppen! Sprid vidare – tipsa dina sångarkompisar. Tipsa din körledare, sångpedagog och andra som du tror kan ha nytta av iSing. Särskilt nu i Corona-tider när antalet sångtillfällen minskar är det suveränt att få hjälp med bra övningar som man kan göra själv.

Om du har idéer, frågor, tips – hör av dig via supportfunktionen.

Sjung bara sjung!

Chris och Johan
iSing teamet


Copyright © 2020 – Alla rättigheter tillhör Allvoice AB.